Botox är idag den vanligaste skönhetsbehandlingen i världen. Det är den mest effektiva behandlingen mot rynkor. Med hjälp av Botox kan du trolla bort flera år på bara några minuter genom att få en mini ansiktslyft av ögonen och övre delen av ansiktet.

Dess muskelavslappnande egenskaper används för att effektivt behandla rynkor runt ögonen (bekymmersrynkor, kråksparkar, panna), smårynkor runt munnen. Med botox behandlar man effektivt även tandgnissling.

En vanlig missuppfattning är att Botox helt förlamar muskulaturen. Botox blockerar signalöverföring mellan nerv och muskel och minskar på så vis muskelns förmåga till kontraktion (sammandragning). Muskeln slappnar av och rynkan slätas ut. Botox verkar lokalt där det injiceras, andra muskler påverkas inte.

Såsom penicillin som tillverkas från mögelsvamp, tillverkas botox från en bakterikultur, vilket gör att den missupfattas som en nervgift och något farligt. Botox används redan inom sjukvården för behandling av bl.a. inkontinens, ögontics, tennisarmbåge, migrän, spänningshuvudvärk etc.

Behandlingen kvarstår mellan 3-6 månader. Gör man behandlingen regelbundet, så räcker det med två gånger per år och då är man rynkfri och slät under en lång tid, samt man förebygger att man får djupa rynkor med åldern. Därför är det viktigt att börja behandlingen i god tid, har man redan djupa och stora rynkor pga. sin ålder, kan det vara svårt att få bort dem, även med Botox.